
Balık tutma işinden anlamam🤷🏻♂️ Lakin balık 🐠🐋🐟 tutmak için kullanılan alete "Olta" dendiğini bilirim 😉 (Aman ne büyük bilgi 🤔) Asıl anlatmak istediğim elbette hangi balık nasıl tutulur değil? Benim ilgilendiğim "Alık Tutma" işi nasıl yapılır?
#Olta, bildiğiniz gibi balık tutmak için kullanılan temel bir av aletidir. Bir makara veya çıkrık yardımıyla bir ipe (ki genelde misina denilen ince bir plastik tel) bağlanarak, üzerine kancalardan ve genellikle bu kancalara takılan yemden oluşan bir alet. Kullanım amacı, balığın dikkatini çekerek onu kancaya takıp yakalamaktır.
#Çapari ise, özellikle sürü halinde gezen balıkları ( istavrit ve palamut gibi) avlamak için kullanılan bir olta türüdür. Capari, genellikle birden fazla iğnenin misinaya dizilmesiyle yapılır. Bu iğnelerin üzerine parlak tüyler, iplikler veya fosforlu malzemeler eklenir. Bu görsel uyaranlar, balıklarda yemlenme refleksi uyandırarak onları oltaya çekip yakalanmasını sağlar.
Buraya kadar anlaşılmayan bir şey yoktur umarım. 🙋🏻♂️ Olta, ucuna takılan ip ve ona takılan süslü,tüylü kancalar…
Peki biz bu bilgiyi ne yapalım şimdi? diyenler için asıl konuya giriş yapmak üzere olduğumu hatırlatmak isterim.
Fakat yine ilgili konuya girmeden bir kaç kelimenin anlamına binaen de üç beş kelam etmek isterim. Madem konumuz yemleme ve yemlenme psikolojisi ve dahi sonrasında avlanıp tutulma etkisi, bilmekte fayda sağlayacak kelime ve kavramları da öğrenmeliyiz diye düşünüyorum.
Öncelikle bir toplumun oluşturan kitle psikolojisinden bahsedelim o zaman.
Kitle, sabit ve belki bir görüşe sahip olmayan ama aynı fikir etrafında bir araya gelerek oluşturulan topluluğa denir. İzleyici kitlesi, dinleyici kitlesi gibi… Bireysel olarak ayrı düşünceleri olsa da onlara verilen aynı uyaran sayesinde birlikte hareket edebilirler. Bir aradayken verdikleri tepkilere de #kitlepsikolojisi adı verilir.
Bir araya gelmiş bu topluluğa uygulanan belli uyaranlar sayesinde bu psikolojiyi yönetip yönlendirebilirsiniz. Nasıl mı?
Durun hemen konuya girmeyelim. Zira daha bir kaç kelime ve kavram daha var anlamını öğrenmemiz gereken.
Provakasyon ve proveke etmek bunlardan ilki…
Provokasyon, bir kişiyi, topluluğu veya bir kitleyi kışkırtarak belirli bir tepki vermeye yönlendirme eylemidir. Proveke edici davranışı ortaya atan kişiye de #provakatör adı verilir. Oluşturulmak istenen tepki daha çok duygusal ölçeklidir. Zira bir araya gelmiş kişileri en kolay belli duygusal ağlar üzerinde birleştirebilir, bu sayede onları aynı çatı altında aynı tepkileri veren kişilere dönüştürebilirsiniz. Yani Aristoteles’in #pathos dediği duygu yönelimli davranış biçimi… Merak edenler için #retorik yani hitabet üç şekilde yapılır. Tabi bunu ben değil Aristo söylüyor. Gerçi katılmamak elde değil o ayrı 😉
İlki #Ethos fiziksel karizma ile ilgilidir. İkincisi demin söylediğim #pathos duygusal coşkunluk ile ilgili ve üçüncüsü #logos yani mantık ve akıl ile düşünüp düşündürmek işidir.
Yine eski Türkçe'den bir kelime ile devam edelim açıklama işine.
#müzevir anlamı yalancı, arabozucu, dolandırıcı
Yani olmayan şeyleri söyleyip gerçekte inanılmaması gereken şeyleri söyleyip insanları kandıran, onları yanlışa sevkeden kişi…
Yine konuyla ilgili olduğunu düşündüğüm ve daha önceki provakatöre benzer başka bir kavram daha var; #manipülatör..
O da tıpkı provakasyon edici yani tahrik edici bir etkiye sahiptir. Fakat #Manipülasyon da akıl çeldirici unsurlar bulunur. Kitlenin doğruya ulaşma çabası ona verilen yanlış, yanlı ve safsata içeren bilgilerle saptırılır. Yani bir nevi A’nın doğru olduğu belli bile olsa, bu yanıltıcı bilgi kişiyi tereddütte bırakır ve onun “Ülen acaba öyle mi? “ diyerek zihinlere ikircik tohumları ekilir. Bu ne kadar sık ve yoğun yapılırsa kitlenin kıvama gelmesi, ki aslında kafaların karışması desem daha doğru olur) manipülasyonun başarı kazanma etkisi de o oranda yükselmiş olur.
Geldik konunun başında anlattığım ve oltanın ucuna bağlı ipe eklenen tüylü, parlak ve süslü çapari nesnesine.
Çapari neydi? Çapari emekti. Çapari yemekti, çapari sürü halinde gezen balıkları avlamaya yarayan minicik bir tüyden başka bir şey değildi.
İşte tüm bu bilgileri bir araya getirdiğiniz de, oltadaki şeyin balık olmadığını anlamış oluruz.
Sonuç olarak, tıpkı balıkların parlak çapariye kapılması gibi, insanlar da bu yöntemlerle kolayca "avlanabilir". Bu yüzden gerek sosyal medyada gerekse kitlesel bir toplulukta gördüğümüz her parlak tüye atlamamak, her söyleneni sorgulamaksızın kabul etmemek gerekir. Çünkü bazen en masum görünen sözlerin ya da olayların arkasında bile bir "olta" olabilir.
Başka bir bölümde görüşmek üzere, sağlıcakla kalın 🤗
Komentarji